SkiWorld.org.ua

активный отдых в Карпатах и горнолыжных курортах Украины и Европы

Цьогоріч в ужгородському фестивалі вина «Сонячний напій» візьмуть участь винороби з Одеси, Словаччини та Угорщини


2013-11-05 11:39:40 UTC

В Ужгороді, в дегустаційній залі «Шардоне» відбулася чергова конференція «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття», повідомляє Закарпаття.online.

Головним лейтмотивом зібрання, в якому взяли участь кілька десятків приватних виноробів краю, стала підготовка до фестивалю вина та меду «Сонячний напій». Традиційний, вже 5 за ліком фест заплановано провести 1-2 травня у самому центрі міста над Ужем – на площі Театральній.

За словами голови «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» Олександра Ковача, цьогорічне дійство суттєво відрізнятиметься від попереднього. Зокрема, вперше оцінка сонячних напоїв відбуватиметься за загальноприйнятими європейськими нормами. Проби вин братимуться заздалегідь: за 10 днів до початку фестивалю. Всі учасники дійства здаватимуть по 1 літру вина з кожного наявного сорту з мінімум 100-літрових діжок. Цікаво, що дегустаційна комісія, яка складатиметься з двох професійних виноробів-технологів, представників санепідемстанції, «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття», Ужгородського міськвиконкому та ЗМІ, засідатиме наступного дня – 22 квітня. Переможців фестивалю вина та меду організатори обіцяють оголосити під час урочистої церемонії відкриття винного фесту.

«Проби, що не відповідатимуть прийнятим нормам, не допускатимуться до участі в фестивалі, – заявив Олександр Ковач. – Також цьогоріч було вирішено відійти від загальноприйнятої оцінки вин. Відтепер усі представлені на суд дегустаційної комісії напої будуть оцінюватися за 100-бальною шкалою. Зокрема, за напої, які експерти оцінять в 90 – 100 балів, винороби отримуватимуть золоті медалі, 80-90 балів – срібні, а 70 – 80 – бронзові. Вина, що не наберуть 50 балів – не допускатимуться до участі в фестивалі. Може так статися, що на фестивалі нагороджуватимуть виноробів одразу 10 золотими медалями, а може не бути й жодної. Нічого дивного у цьому немає – це світова практика».

Ще до початку фестивалю численним гостям роздаватимуть спеціальні буклети із зазначеними прізвищами виноробів-переможців та кращими сортами вин. Це, на думку організаторів, дозволить популяризувати закарпатське вино. Адже тепер туристам не доведеться чекати нагородження переможців або ж дегустувати надмірну кількість напоїв, аби вибрати для себе найкраще вино. Тому – друкована продукція слугуватиме для шанувальників сонячного напою своєрідним путівником.

На нинішній фест очікується чималий десант виноробів із Одеської області. Там (вдруге в Україні, після Закарпаття) нещодавно було створено «Спілку приватних виноробів». Одеські винороби на «Сонячному напої» не лише виставлятимуть свої вина, але й перейматимуть досвід організації подібних винних фестів. Вже 9 травня в Одесі відбуватиметься фестиваль аматорського вина «Живе вино».

Приємно також, що свої найкращі вина на ювілейний фестиваль привезе знаний Інститут виноградарства та виноробства ім. Таїрова. Крім того, попередню згоду на участь у «Сонячному напої» надіслали приватні винороби Словаччини та Угорщини. Їхня участь дозволить фесту вперше отримати статус міжнародного. Під час фестивалю організатори «Сонячного напою» також планують провести наукову конференцію з ознайомленням гостей-учасників дійства з найкращими приватними винними підвалами та дегустаційними програмами закарпатських виноробів.

Під час конференції до «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» також було прийнято кілька нових членів. Крім того, учасники зібрання обговорили питання підготовки до нового сезону, застосування новітніх технологій у боротьбі зі шкідниками та поділилися досвідом. Насамкінець, Олександр Ковач поінформував присутніх, що на адресу «Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» надійшло запрошення взяти участь у щорічному 12 міжнародному фестивалі «Токай», що відбуватиметься у Словаччині. Закарпаття на цьому фесті представлятимуть 8 найкращих приватних виноробів.

Чтобы оставить отзыв, вам необходимо зарегистрироваться